
Podcast afsnit 89 - Kost
Når du er indlagt, spiller kosten en afgørende rolle for, hvor hurtigt og godt din krop heler. Mange patienter har nedsat appetit, men kroppen har netop i sygdomsforløb brug for ekstra energi og næringsstoffer. Kliniske diætister arbejder derfor målrettet med at sikre, at patienterne får det rette brændstof til kroppens indre "fabrikker" – fra immunforsvaret til sårheling.

Podcast afsnit 88 - Fibromer
Fibromer er godartede muskelknuder i livmoderen, som rammer op mod 40% af kvinder i Danmark. Selvom mange aldrig oplever symptomer, kan fibromer give blødningsforstyrrelser, smerter og i nogle tilfælde påvirke fertiliteten. Heldigvis findes der flere behandlingsmuligheder – fra medicin til avancerede kirurgiske indgreb.

Podcast afsnit 87 - Gaming disorder
Gaming disorder, også kendt som computerspilsafhængighed, er en anerkendt diagnose, hvor spil overtager hverdagen og skader livskvaliteten. Det anslås, at mellem 0,6% og 5% af befolkningen oplever problematisk spiladfærd, hvilket svarer til, at mindst én elev i hver skoleklasse kan være ramt.
For nogle bliver gaming en strategi til at håndtere stress, ensomhed eller angst – men hvornår bliver det et problem? Hvad sker der i hjernen, når gaming bliver afhængighedsskabende? Og hvordan kan pårørende opdage og håndtere problematisk spiladfærd?

Podcast afsnit 86 - Proteseinfektion
Kirurgiske proteseinfektioner opstår, når bakterier angriber en indopereret protese, såsom en hofte eller et knæ. Disse infektioner rammer en mindre, men betydelig andel af de tusindvis af danskere, der hvert år får en proteseoperation. For de berørte kan konsekvenserne være alvorlige – langvarig antibiotikabehandling, genoperationer og nedsat livskvalitet.
Men hvordan opstår kirurgiske proteseinfektioner, og hvem er særligt udsatte? Kan en infektion behandles uden en ny operation? Og hvordan hjælper CKP patienter med at navigere i et komplekst sundhedssystem?

Podcast afsnit 85 - Ludomani 2
Ludomani er en alvorlig adfærdsafhængighed, hvor pengespil tager kontrol over en persons liv. Det anslås, at omkring 30.000 danskere lider af ludomani, og tallet er stigende. Spilleafhængighed påvirker ikke kun den enkelte, men også pårørende og samfundet.
Men hvad sker der helt præcist i hjernen, når man bliver afhængig af pengespil? Hvorfor er det så svært at stoppe, selv når konsekvenserne er alvorlige? Hvilke behandlingsmuligheder findes der for ludomaner, og hvad kan pårørende gøre?

Podcast afsnit 84 - Ludomani 1
Ludomani er en alvorlig adfærdsafhængighed, hvor pengespil tager kontrol over en persons liv. Det anslås, at omkring 30.000 danskere lider af ludomani, og tallet er stigende. Spilleafhængighed påvirker ikke kun den enkelte, men også pårørende og samfundet.
Men hvad sker der helt præcist i hjernen, når man bliver afhængig af pengespil? Hvorfor er det så svært at stoppe, selv når konsekvenserne er alvorlige? Hvilke behandlingsmuligheder findes der for ludomaner, og hvad kan pårørende gøre?

Podcast afsnit 83 - KOL
KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en udbredt lungesygdom i Danmark, som påvirker mellem 300.000 og 400.000 mennesker. KOL opstår ofte som følge af tobaksrygning, men også eksponering for partikler fra forurening eller visse arbejdsmiljøer kan spille en rolle. Mange opdager desværre først sygdommen sent, hvilket gør tidlig opsporing og behandling afgørende.
Men hvorfor får kun nogle rygere KOL, og hvordan kan det opdages tidligt?
Hvilke behandlingsmuligheder og livsstilsændringer kan forbedre livskvaliteten hos patienter med KOL
Og hvordan kan teknologiske løsninger som online træning og fysioterapi i hjemmet hjælpe patienter med svær KOL?

Podcast afsnit 82 - Spondylodiskitis
Spondylodiskitis er en sjælden, men alvorlig betændelsestilstand i rygsøjlens knogler og brusk. Hvert år diagnosticeres ca. 500 danskere med sygdommen, som kan medføre rygsmerter, feber og i nogle tilfælde påvirkning af nervesystemet.
Men hvordan kan bakterier overhovedet finde vej til rygsøjlens knogler? Hvad adskiller en MR- fra en PET-scanning, når diagnosen skal stilles? Og hvilke faresignaler bør praktiserende læger være opmærksomme på?

Podcast afsnit 81 - Tarmbakterier
Tarmbakterier er de mikroorganismer, der lever naturligt i vores tarmsystem, og som hjælper os med at nedbryde den mad, vi spiser. De spiller også en vigtig rolle i at holde vores fordøjelse i balance, stimulere immunsystemet og beskytte mod skadelige mikroorganismer. En sund og varieret tarmflora er derfor afgørende for vores generelle helbred, energiniveau og velvære.
Men hvad afgør helt præcist, hvordan din tarmflora ser ud? Er det en god ide at spise "Professorens grønne grød" hver dag? Og hvad siger forskningen om alt det probiotika, du kan købe i apoteket?

Podcast afsnit 80 - Migræne
Mere end 800.000 danskere har migræne eller hyppig hovedpine, og 1 ud af 10 voksne danskere har migræne i løbet af et år. Det er særligt yngre kvinder, der rammes af denne kraftige type hovedpine.
Men hvorfor lider nogle danskere oftere af migræne end andre? Hvilken betydning har kost og søvn for hovedpine? Og er det muligt at vokse fra migræne?

Podcast afsnit 79 - Tinnitus
Op mod 15 % af befolkningen lider af tinnitus, som for mange opleves som en generende susen for ørerne - for andre er det en decideret lidelse, som nedsætter livskvaliteten.
Men hvem er i risiko for at udvikle tinnitus? Hjælper lydterapi-apps overhovedet på den susende lyd i ørerne? Og hvilken effekt har kaffe og rødvin lige inden, du går i seng?

Podcast afsnit 78 - BED
Tvangsoverspisning er en alvorlig psykisk lidelse, hvor episoder med overspisninger ofte efterfølges af skam og skyld. Hvis du lider af "Binge Eating Disorder" (BED), oplever du ofte negative tanker og lavt selvværd, og mange danskere ved ikke engang, at de lider af tvangsoverspisning.
Men hvad karakteriserer typisk BED? Hvad kan du gøre for at komme tvangsoverspisning til livs? Og hvad er sammenhængen mellem BED og diabetes?

Podcast afsnit 77 - Endometriose
Endometriose er en kvindesygdom, som rammer omtrent 7-10% af alle danske kvinder, og nogle oplever tilstanden meget mere smertefuld end andre.
Men hvad er årsagen til, at endometriose rammer nogen kvinder? Hvad siger den nyeste forskning på området? Og hvad kan du gøre for at lindre symptomerne ved denne kvindesygdom?

Podcast afsnit 76 - Vacciner
Når du bliver vaccineret, giver du kroppen mulighed for selv at bekæmpe smitsomme sygdomme, og i Danmark findes der flere forskellige vaccinationsprogrammer.
Men hvad er det helt præcist, vacciner gør inde i vores kroppe? Hvilken effekt har flokimmunitet? Og hvem har særligt gavn af at blive vaccineret?

Podcast afsnit 75 - Gonorre
Gonorré er en seksuelt overført sygdom, som ses overalt i verden, og som også opleves i stigende grad blandt unge i Danmark. I langt de fleste tilfælde fører infektionen kun til almindelige symptomer som svie ved vandladning og udflåd fra urinrør eller skeden. Men i sjældne tilfælde kan gonorre dog også medføre en farlig blodforgiftning med mange bakterier i blodet.
Så hvorfor bliver så mange unge danskere smittet med kønssygdommen? Hvilke symptomer skal du være opmærksom på? Og hvem kan du snakke med, hvis du er usikker på, hvordan man dyrker sikker sex?

Podcast afsnit 74 - Kønsvorter
Kønsvorter er en kønssygdom, som du kan få gennem smitte med et virus, der hedder Human Papilloma Virus - bedre kendt som "HPV". Kønsvorter er en virus i samme familie som fingervorter og fodvorter; de har bare en forkærlighed for at sætte sig på dine slimhinderne på kønsdelene.
Men hvad kan konsekvenserne af kønsvorter være? Hvilken effekt har en HPV-vaccine? Og kan du undgå kønsvorter ved at bruge den rette prævention?

Podcast afsnit 73 - Syfilis
Syfilis er en seksuelt overført infektion, som typisk begynder med et uømt sår på kønsdelene eller i mundhulen. Selvom syfilis effektivt kureres med penicillin, kan du dog risikere, at den ubehandlede sygdom påvirker nervesystemet og hjerte-kar systemet efter mange år.
Men hvad karakteriserer egentlig sygdommen syfilis? Er der nogen, som er i særlig risiko for kønssygdommen? Og hvorfor ser vi en så stor stigning i syfilistilfælde i Europa i disse år?

Podcast afsnit 72 - Klamydia
Klamydia er den hyppigst forekommende seksuelt overførte sygdom i Danmark, og hvert år bliver flere tusinde danskere diagnosticeret med infektionen. Mange oplever ikke mærkbare symptomer, men sygdommen kan dog i værste tilfælde udvikle sig til underlivsbetændelse og medføre kroniske underlivssmerter og endda kvindelig sterilitet.
Så hvilke symptomer bør du være opmærksom på? Hvorfor er det især de unge, der smittes med infektionen? Og hvordan kan du komme sikkert - og endda anonymt - af med klamydia?

Podcast afsnit 71 - Lupus
Lupus er en kronisk gigtsygdom, som oftest rammer yngre kvinder. Den adskiller sig fra andre gigtsygdomme ved at være en bindevævssygdom, der i højere grad rammer flere forskellige væv i kroppen.
Men hvordan ser det typiske patientforløb ud? Hvilke typer behandlinger er der? Og hvad betyder lupus for de par, der drømmer om at få børn?

Afsnit 70 - PCOS
Godt og vel 10% af danske kvinder under 50 år har PCOS, som er hormonforstyrrelse, hvor æggestokkenes funktion er påvirket i negativ forstand. Det kan føre til menstruationsforstyrrelser, uren hud og hårvækst i ansigtet, og for nogle kvinder kan det også være en udfordring at blive gravide.
Men hvorfor opstår PCOS? Hvilken sammenhæng er der mellem PCOS og diabetes? Og hvordan er udsigterne, hvis man har PCOS og gerne vil være gravid?