Podcast afsnit 89 - Kost
Når du er indlagt, spiller kosten en afgørende rolle for, hvor hurtigt og godt din krop heler. Mange patienter har nedsat appetit, men kroppen har netop i sygdomsforløb brug for ekstra energi og næringsstoffer. Kliniske diætister arbejder derfor målrettet med at sikre, at patienterne får det rette brændstof til kroppens indre "fabrikker" – fra immunforsvaret til sårheling.
Men hvordan adskiller sygehuskost sig fra almindelig sund kost? Hvorfor er ernæring så afgørende for heling og genoptræning – især hos ældre og svækkede patienter? Og hvordan tilpasses kosten til patienter med særlige sygdomme som skrumpelever eller nyresygdom?
Få svarene i dette afsnit af podcasten 'OUH Talks', som er produceret i samarbejde med podcastbureauet LYDTRYK.
Medvirkende:
Gæst: Trine Banke Hansen, klinisk diætist på afdelingen for medicinsk mave- og tarmsygdomme på Odense Universitetshospital
Vært: Johanne Kragh Hansen
Musik: Ketsa
Transskription af podcast-afsnit #89
Podcast vært
I dag skal vi snakke om kosten. Det ved vi jo selvfølgelig alle sammen er enormt vigtigt for vores generelle helbred, men hvad betyder det egentlig, når vi er indlagt på sygehuset eller på anden vis bliver ramt af sygdom? For at snakke om det har jeg inviteret Trine Banke Hansen, som er klinisk diætist på fdelingen for medicinsk mave- og tarmsygdomme her på OUH. Der er jo faktisk en del kliniske diætister ansat her på sygehuset, og det kan jo godt lede en til at tro, at kosten faktisk betyder rigtig meget, når man er i kontakt med sundhedsvæsenet. Men hvad er egentlig forskellen på sygehuskost og helt almindelig sund kost?
Podcast gæst
Man kan sige, det vi bruger som sygehuskost, der er tilsat ekstra fedt og ekstra protein i noget af det, så det er sådan lavet lidt mere tæt, kan man sige, så, så folk får lidt mere på mindre portioner. Så der er tænkt lidt over, at der er lidt flere kalorier, eller det vi kalder energi i.
Podcast vært
Ja, okay, så det er lidt modsat af, hvad man måske normalt ville forbinde med en sund kost, hvor vi jo tit hører, at vi skal skære noget fedt fra. Men, men det betyder så noget, når man er syg?
Podcast gæst
Det gør det, fordi de fleste, der er indlagt, har ikke ret meget appetit. Så det er virkelig vigtigt, at de får noget på meget lidt, for de kan simpelthen ikke spise ret meget. Så vi skal have fyldt så meget på så muligt på lidt mad. Så man vender lidt den her gamle madpyramide lidt om og siger, så skal du spise lidt mere fed mad og sådan nogle andre ting, så måske ikke prioritere grøntsager så meget.
Podcast vært
Okay, så det er virkelig helt modsat af end, hvad vi ellers er vant til. Og det betyder jo selvfølgelig noget for, hvor længe folk bliver indlagt, eller hvordan de heler, eller hvordan tænker man det ind?
Podcast gæst
Det har rigtig stor betydning, og derfor som diætist synes jeg simpelthen kosten er næsten altafgørende. Fordi det er jo det her med kroppen, det er jo sådan et maskineri, eller en motor, eller en stor fabrik faktisk - med masser af små fabrikker. Og de fabrikker skal jo bruge nogle materialer for at kunne arbejde. Og når man er syg, så skal man bare - i forhold til at være rask - bruge flere. Man kan tænke det sådan lidt som om, at man skal jo have enten benzin på, eller man skal have små komponenter fra et lager. Og nogle gange er kroppen eget lager, man kan bruge det selv, altså komme fra sig selv. Men ofte så blev vi nødt til at have noget udefra. Ellers så går produktionen simpelthen i stå. Og der er mange små produktioner i vores krop. Det er jo vores immunforsvar, det er vores helingsproces af både knogler og hud og vores krop i det hele taget. Og de kan ikke køre de der små fabrikker, hvis de ikke får de ting, de skal køre med.
Podcast vært
Ja, det giver super god mening også. Normalt hvis man ser en patient, som er indlagt måske over længere tid eller på anden vis har haft en lang sygdomsperiode, så ligger de jo tit meget stille. Men man skal ikke lade sig snyde af, at deres krop er inaktiv, fordi der er måske skruet op for nogle af alle de her fabrikker i forbindelse med, at de er blevet ramt af sygdom.
Podcast gæst
Ja, nemlig. For hvis man er syg, så er det det, kroppen tænker allermest på, at hele op, altså at blive rask igen. Så immunforsvaret bruger faktisk lidt de ressourcer, der er, eller de materialer, der er i kroppen. Så det kan ikke gå til det, man plejer at bruge det til. Blandt andet til muskelmasse. Og hvis den ikke får, hvad den skal bruge, jamen så tager den der, hvor den kan finde det, hvis den kan finde noget.
Podcast vært
Ja, og det er så for et fedtdepot, hvis man har det, eller så nedbrydes stille og roligt noget muskelmasse.
Podcast gæst
Så oftest hvis man er syg på et sygehus og ligger, så er det musklerne, det går ud over i første omgang, og det går hurtigt. Så der finder den simpelthen de små komponenter der. Så den skal have noget, så vi kan måske hjælpe lidt på, at processerne kan fungere. Og fungere hurtigere end de vil gøre, hvis du ikke fik noget at spise.
Podcast vært
Man kan jo være indlagt på sygehuset af mange forskellige årsager og være udfordret på nogle af de her ting på forskellige måder. Hvis vi nu prøver at tænke på en af de typer patienter, som ofte kommer på sygehuset – måske en ældre kvinde, som har brækket hoften eller på anden vis, der er sket et eller andet, der gør, at hun ligger stille - hvad ville du tænke som diætist, når hun kommer ind? Hvad ville dit fokusområde være for at hjælpe hende bedst muligt på vej?
Podcast gæst
Først vil man selvfølgelig gå ind og se, hvordan er hendes tilstand, når hun kommer. Har hun været syg i længere tid, altså det vil sige ikke spist i længere tid? Eller er det simpelthen lige sket fra i går, og så en, har været en rask ældre dame, der falder og så kommer afsted? Der er lidt forskel på det. For man kan sige, hun skal jo have endnu mere fokus på hendes mad, hvis hun ikke har spist og været dårlig i en længere periode op til. Men jeg vil have fokus på at lige så stille sikre, at hun allerede fra næsten dag ét begynder at få mad på den ene eller den anden måde. Så vi kan få hende til at hele hurtigere og også få kræfter til at selv komme op at gå igen. Og det er jo bevist mange gange, at det hjælper at få noget at spise på de her ting.
Podcast vært
Klart. Og hvis hun nu er en af den type ældre kvinder, som måske er lidt småt spisende, tænker I så over, hvordan maden ser ud, og hvordan den bliver præsenteret for ligesom at nøde så meget som muligt?
Podcast gæst
Altså man kan sige, på sygehuset er der jo noget at vælge imellem. Og så har vi også nogle menuer, hvor man sådan selv kan gå ind og vælge lidt. Og der kan vi jo hjælpe til og snakke med patienten, når de har mulighed for det. Er der noget af det her, du hellere vil have? Og så på den måde kan man præsentere det. Og så har vi jo rigtig mange muligheder for at give noget af det, vi kalder supplerende eller noget ekstra i form af nogle drikke. Det er nogle gange lidt nemmere for dem at få ned sådan nogle drikke, der indeholder alting faktisk. Så der kan vi godt hjælpe dem lidt, indtil de kan selv, kan man sige.
Podcast vært
Det lyder jo helt vidunderligt, og normalt set når man hører om, der har været indlagt på sygehuset, og det har måske krævet en operation for at få styr på hoften eller et eller andet, så er det jo tit sådan kirurgen eller den del, der får æren. Men det virker jo til, at der faktisk er meget mere bag, at det bliver et succesfuldt forløb, hvor de hurtigt kommer hjem igen.
Podcast gæst
Ja, det er helt klart afgørende for, at man kan rykke dem hurtigere end måske også afgørende for, om de kommer igennem det, fordi det kan måske gøre, at de får færre infektioner eller ikke får infektioner. Fordi det her produktionsapparat, lig med immunforsvaret, det virker bedre, fordi de får de her små produkter, de skal bruge.
Podcast vært
Ja, og som du også selv siger kommer op og måske kan gå ud på toilettet og få gang i musklerne.
Podcast gæst
Ja. Og det er selvfølgelig vigtigt, at der, man, man mister hurtigt nogle muskler, når man ligger sådan eller har været syg, fordi det er der, kroppen tager tingene. Plus at man ligger stille. Så man kan sige, man kan ikke med mad sådan gøre noget, at musklerne vokser. Der skal der noget bevægelse til. Man skal bruge musklerne. Men man kan ligesom afhjælpe, at de forsvinder endnu mere.
Podcast vært
Ja, virkelig spændende. Det var jo sådan en type af patient, som har brug for noget energi for, at der er et helt specifikt tydeligt sår, der skal hele. Men der er også rigtig mange andre typer patienter, som måske fejler noget mere kronisk. For eksempel nogen som har skrumpelever eller et eller andet, hvor der kan være nogle kostmæssige ting, man sådan skal ekstra overveje. Hvad gør I i sådan en situation?
Podcast gæst
Ja, man kan sige, dem - for at tage det, vi kalder en skrumpelever - det er selvfølgelig lidt forskelligt, hvor syge folk er af det, fordi jo mere syge de er, jo mere kræver det. Men man kan sige, de har det jo denne her sygdom resten af livet. Så de skal jo have fokus på kosten resten af livet. Og de har virkelig brug for - fordi kroppen kører hele tiden på overarbejde, den her fabrik, den kan ikke finde tilbage til sine normale vaner, den arbejder stærkere - så det kræver, at de hele tiden får tilført ekstra. Og oftest er det det, vi snakker om. Protein. Altså de ting, der oftest kommer fra dyrene. Fordi det er jo det, vores krop er lavet af. Alt i vores krop er det. Så der har de brug for at få noget ekstra på den. Og selvfølgelig også hvis man er meget tynd og har tabt sig meget, så skal vi have fokus på det også.
Podcast vært
Ja, okay, så der er noget ekstra der. Der kan jo også være andre sygdomme, hvor der er nogle bestemte komponenter, man skal være opmærksom på, hvor der er noget, man ikke må spise, eller noget man skal spise særligt af.
Podcast gæst
Ja, det kan da sagtens. Du kan jo godt have noget, du ikke enten kan tåle. Der kan jo være nogle sygdomme, hvor der er noget man ikke kan tåle. Og for eksempel er man nyresyg, så skal man da være opmærksom på også dér, hvad man spiser. Fordi der kan være nogle begrænsninger på det. Så der er jo selvfølgelig forskelligt fra sygdom til sygdom, og hvor syg man er.
Podcast vært
Men der står diætister klar til at rådgive i en situation, hvor der pludselig er noget, der ændrer sig, som man skal være opmærksom på.
Podcast gæst
Vi er der, og vi er på flere forskellige afdelinger med flere forskellige specialer. Så nogle af os arbejder med noget, og nogle arbejder med noget andet. Så vi er ret specialiserede indenfor her på OUH. For det er det, vi sidder med.
Podcast vært
Okay, så det her, det lyder jo virkelig vigtigt. Virkelig fornuftigt, at man er opmærksom på os som patient og som pårørende er meget opmærksom på, at man spiller med, når der bliver sagt, at man skal prøve at få så meget ned som muligt, fordi det egentlig måske i sidste ende kan gøre, at man kan komme hurtigere hjem, hvor at det også er vist, at man har en meget højere chance for at komme sig hurtigt over sit sygdomsforløb. Det er klart, der er altid nogle begrænsninger i forhold til, når der er et stort sygehus, der skal løbe rundt, og der er en masse ting, der skal gå op i en højere enhed. Hvis I som diætister kunne få lov til at få alt fra alle hylder, uden at vi skal tænke alt muligt praktik og økonomi og sådan noget ind i, hvad ville så være allervigtigst for jer, at der var af muligheder?
Podcast gæst
En mulighed er, at vi vil selvfølgelig gerne være lidt flere. Det kunne være en god hjælp at have nogen stående til ligesom at vejlede patienterne, når vi ikke kan være der. Ikke diætister, men noget andet køkkenfagligt personale, som måske også har været med til at præsentere maden, når de kom op og skulle have den. Og så kunne det så ønskescenariet jo, at der var en lidt valgfri menu, mere end der er i dag, men også sådan et lidt mere, at patienterne selv lidt kunne vælge. Og man sikrede når man så fik noget, så fik man det, man havde brug for. Det kan man også få i dag, men noget der måske var lidt mere tilpasset den unge patient eller den ældre patient eller sådan, for der er jo forskel på, hvor gammel du er og hvad er det, du godt kan lide. Også det man nogle gange ligger indlagt ret længe. At kunne få nogle muligheder der for at få noget andet, kan man sige. Så noget der kunne fange øjnene og nogle mennesker, der måske kunne hjælpe til med at servere det. Det er mine tanker.
Podcast vært
Det lyder virkelig spændende. Tusind tak fordi du kom og gjorde os lidt klogere på, hvorfor at kosten faktisk er rigtig vigtig, og at der er hjælp at hente, hvis man har brug for noget råd og vejledning.
Podcast gæst
Det er der i hvert fald.