Podcast afsnit 78 - BED
Tvangsoverspisning er en alvorlig psykisk lidelse, hvor episoder med overspisninger ofte efterfølges af skam og skyld. Hvis du lider af "Binge Eating Disorder" (BED), oplever du ofte negative tanker og lavt selvværd, og mange danskere ved ikke engang, at de lider af tvangsoverspisning.
Men hvad karakteriserer typisk BED? Hvad kan du gøre for at komme tvangsoverspisning til livs? Og hvad er sammenhængen mellem BED og diabetes?
Få svarene i dette afsnit af podcasten 'OUH Talks', som er produceret i samarbejde med podcastbureauet LYDTRYK.
Medvirkende:
Gæst: Pernille Fiil Nybo, psykolog og Ph.d.-studerende på Klinikken for BED på OUH
Vært: Susan Olaf Lindvig
Musik: Ketsa
Transskription af podcast-afsnit #78
Podcast vært
Goddag og velkommen til dagens podcast. I dag skal det handle om BED, som også står for ”Binge Eating Disorder”. På dansk hedder det tvangsoverspisning. Og til at gøre os klogere på det har jeg fået en ekspert med i studiet, og det er dig, Pernille Fiil Nybo. Du er psykolog og Ph.d.-studerende på Klinikken for BED her på Odense Universitetshospital. Pernille, kan du prøve at gøre os klogere på, hvad tvangsoverspisning er?
Podcast gæst
Jo, tvangsoverspisning, eller ”BED” som vi også kalder det, er en spiseforstyrrelse. Ligesom anoreksi og bulimi, som mange nok kender, er BED bare den mindre kendte spiseforstyrrelse. Og hvis man lider af BED, så oplever man sådan nogle episoder, hvor man spiser rigtig meget mad på rigtig kort tid. Og man har sådan en oplevelse af, at det er fuldstændig uden for ens kontrol. Man mister simpelthen kontrollen over sin spisning. Og i modsætning til bulimi, hvor man også har sådan et stort indtag af mad, så gør man ikke noget for at modvirke en vægtøgning. Og det gør jo også, at mange med BED er store - men ikke alle.
Podcast vært
Så det gør simpelthen, at man kan komme til at lide af overvægt?
Podcast gæst
Ja.
Podcast vært
Er det her en hyppig sygdom?
Podcast gæst
Jamen det er det. Det er den spiseforstyrrelse, som vi forventer, at flest voksne i Danmark lider af, og man estimerer eller tror, at det er omkring 40.000 voksne danskere, der har BED. Men samtidig, som jeg nævnte, så er den også mindre kendt, og mange med BED ved ikke, at de har en spiseforstyrrelse.
Podcast vært
Fordi, når du nu siger forventer, så er det jo også, fordi det er en ny diagnose. Er det ikke rigtigt forstået?
Podcast gæst
Jo. Altså i 2022 blev det sådan en selvstændig diagnose i Danmark. Vi har kendt til det tidligere, men der har den ligesom fået sin egen diagnose. Og derfor ved vi faktisk ikke, hvor mange, der præcis har det. Det er lidt underbelyst.
Podcast vært
Du sagde det her med, at det adskiller sig fra anoreksi og bulimi i det her med, at man har jo ikke nødvendigvis et ønske om at være slank, når man har BED. Men er der også noget i forhold til det her med køn og med alder?
Podcast gæst
Ja, man kan sige, at i forhold til det her med et ønske om at være slank, så er det faktisk også typisk et ønske, hvis man har BED. Man er meget optaget af egen krop og af mad. Det er sådan en del af spiseforstyrrelsen, det her store fokus på krop og på vægt. Men i forhold til køn, kan man sige, at det er den spiseforstyrrelse, som flest mænd lider af. Det er stadig 75 procent, der er kvinder, men det er den, hvor flest mænd også lider af det. I forhold til alder, så er det typisk lidt senere, at man udvikler BED.
Podcast vært
Hvad kan forklaringen på det være?
Podcast gæst
Jamen, der er typisk et mønster tilbage helt fra barndom og ungdom, men det er sådan noget, der kommer lidt gradvist. Og typisk ser vi, at der har været sådan et mønster eller en historik med problemer med vægt. Mange med BED har i perioder været meget kontrollerede med deres spisning, været på rigtig mange kurer, haft rigtig mange regler, måske også været rigtig gode til at tabe sig. Og så bliver det så efterfulgt af de her perioder, hvor man fuldstændig mister kontrollen og tager det hele på igen. Så vi ser typisk sådan en historie med sådan lidt yo-yo-vægt, hvor det går meget op og meget ned.
Podcast vært
Hvad er egentlig årsagen til, at man får BED? Ved man noget om det?
Podcast gæst
Jamen det gør man, men det er også meget komplekst, og der er mange ting, der spiller ind. Dels kan der være noget i ens arv, men der kan også være noget i miljøet og ens opvækst. Og mange, som jeg også nævnte, har haft sådan et problem med vægt. Men BED er ikke et vægtproblem som sådan, det er jo en spiseforstyrrelse. Og det er også vigtigt at sige, at det er ikke alle med overvægt, som lider af BED - langt fra.
Podcast vært
Men det lyder som om, det opstår lidt gradvist hen ad vejen. Hvordan skal ens situation være, hvis man skal sige, at nu har man BED?
Podcast gæst
Så skal man have episoder med tvangsoverspisning forholdsvis tit. Man siger sådan en gang om ugen i tre måneder, skal man opleve de her episoder, hvor man fuldstændig mister kontrollen over ens spisning. Og så hvis du har BED, er du også meget belastet af det her. Man kan sige, at vi alle sammen oplever at spise lidt meget nogle gange, men hvis du har BED, så er du også meget påvirket af det. Mange af dine tanker går på mad og på vægt. Hvad skal jeg spise næste gang? Skam over det, jeg har spist. Og typisk den her skam, væmmelse ved egen krop, depressionssymptomer; det er også en del af lidelsen.
Podcast vært
Så det lyder som om, at der er både en fysisk side af det, men også en psykologisk side af det?
Podcast gæst
Ja, den psykiske del af det, er jo helt klart dominerende. Mange med BED kommer og vil gerne tabe sig. Og det er typisk også sådan, man finder dem med BED, når de henvender sig med henblik på, at de vil gerne tabe sig. Og så er det, man kan finde ud af, om det også er et psykologisk problem, om der er at tale om en reel spiseforstyrrelse.
Podcast vært
Det her med, at det er sådan lidt underbelyst; altså hvis man nu sidder derude og tænker, at det her kunne egentlig godt lyde som noget, jeg gør, eller noget, nogen i min omgangskreds gør, hvor henvender man sig hen?
Podcast gæst
Ja, altså man kan henvende sig til os her på Klinik for BED på OUH. Vi har et telefonnummer, alle kan ringe ind.
Podcast vært
Og det kræver ikke en henvisning eller noget?
Podcast gæst
Det gør det ikke, nej. Og der kan man ligesom også finde ud af, om det her noget, man oplever? For som sagt, så er det jo heller ikke alle med overvægt, som lider af BED. Overhovedet ikke. Men for nogen er det her med at miste kontrollen, altså den store ting.
Og det er dem, vi kan hjælpe. Så dels kan man ringe ind og finde ud af, er det noget, man oplever? Og hvis man tænker, at det her er mig, det er det, der sker for mig, det er et mønster, jeg fuldstændig genkender med de her overspisninger. Så er noget af det, man kan gøre, at forsøge at spise mere regelmæssigt. Spise tit. Undgå sult, fordi det er noget af det, vi ved udløser, eller fremkalder de her overspisningsepisoder; det er sult. Og som jeg nævnte, så har mange med BED også været rigtig dygtige til rigtig mange kurer, og rigtig gode til at styre det i perioder. Og så kommer det her bagefter, hvor man fuldstændig mister kontrollen. Så det her med at begynde at spise mere regelmæssigt, er for mange første skridt i behandlingen.
Podcast vært
I forhold til det her med, hvad behandlingstilbud og fremtidsudsigter er, hvad kan man ellers få tilbudt af hjælp, når man kommer herind?
Podcast gæst
Ja, dels kan man jo komme til os, og vi tilbyder gruppeterapi - kognitiv adfærdsterapi - hvor man arbejder med, hvad man gør og tænker. Man kan også få hjælp i psykiatrien. De har også behandling for BED. Og man kan også få hjælp igennem det, der hedder Center for Digital Psykiatri. Der kan man få sådan en online behandling. Og så er der også, fordi vi får mere og mere kendskab, er der også flere, der begynder at udbyde tilbud til behandling af BED.
Podcast vært
Hvis man nu er pårørende, er der noget, man kan gøre, eller er der en eller anden form for støtte, man kan yde til nogen, der har BED?
Podcast gæst
Ja, det er der, og det er jo også en rigtig vigtig del af det. Fordi typisk, hvis du har BED, så er den her skyld og skam en rigtig stor del af det. Typisk spiser du også alene, når du har de her overspisningsepisoder. Så det her med ikke at være alene med det, kan være en rigtig god del af behandlingen. Det er jo også noget, man som pårørende kan være med til. Og ligesom prøve at tage lidt af den der skyld og skam ud af det. Hjælpe med, at alt mad er okay mad. Typisk, hvis man har BED, har man bygget en hel masse regler op, og en masse ting, der er forbudt at spise. Tidspunkter, man må spise på, tidspunkter, man ikke må. En hel masse regler. Og det kan være en god hjælp at prøve at bryde noget af det her ned.
Podcast vært
Ja, fordi mit næste spørgsmål var egentlig, i hvor høj grad man sådan skal imødekomme de her regler som pårørende. Man kan jo godt forestille sig, at det kan være vanskeligt at invitere til et socialt arrangement, hvis man ved, at der kommer en, der har en spiseforstyrrelse.
Podcast gæst
Ja, og i virkeligheden så trives spiseforstyrrelser allerbedst, når de er alene. Så det der med at invitere til sociale arrangementer er rigtig fint. Og det, der typisk fylder for en med BED, er de der lidt dømmende blikke. Hvad tænker de andre om mig? Måske er jeg lidt stor. Hvis jeg nu spiser den her is, hvad tænker de så om mig? Og det er jo også en stor del af lidelsen i alle de her tanker. Så det der med at gøre alt mad okay, kan være en rigtig god ting, for
ligesom at hjælpe med at bryde noget af det lidt ned.
Podcast vært
Vi talte jo tidligere om det her med, at det er en sådan lidt ny diagnose, og at der måske er en stor gruppe af mennesker derude, som endnu ikke er blevet diagnosticeret. Men der er vel også meget forskning i forhold til det her. Jeg tænker også på, at du er Ph.d.-studerende omkring det med BED og type 2-diabetes. Kan du forklare os lidt om sammenhængen med det?
Podcast gæst
Jo, altså vi har fundet ud af, at når du har BED, så er du i større risiko for at få type 2-diabetes. Så derfor har vi fundet ud af, at det skal vi være lidt opmærksomme på, fordi BED jo er en spiseforstyrrelse, og man behandler den sådan den psykiske del af det. Men hvis du også udvikler type 2-diabetes - det er jo sådan en typisk behandling, der vil være fokus på din kost, hvad du spiser og din vægt - og på den måde kan behandlingen for de to lidelser være lidt forskellig. Og kan faktisk godt være lidt i modstrid med hinanden. Så hvis du har type 2-diabetes og ikke ved, at du har BED, og prøver at kæmpe for at tabe dig og have rigtig meget styr på, hvad du spiser, så er det noget af det, som kan trigge eller udløse overspisningerne. Og på den måde bliver det jo en helt forkert behandling for de her mennesker, som har BED. Og derfor er vi meget interesserede i at begynde at skabe lidt mere kendskab til BED. Altså, så man også kan finde ud af, at det kan være det, som jeg har.
Podcast vært
Fordi jeg tænker, at de her personer med type 2-diabetes, de kommer vel ofte hos deres egen læge, og det kræver jo også, at den egen læge er opmærksom på de her ting. Hvis man er almenpraktiserende læge, hvor skal man så søge information om det her hen?
Podcast gæst
Der findes en masse online selvfølgelig, og der begynder at komme mere og mere, men man kan også sådan begynde at spørge sine patienter om, om de oplever de her overspisninger. Man kan godt sådan som både pårørende eller som læge stille nogle små spørgsmål og finde ud af, er det her noget, der er på spil, og især fokusset på det her med, er der et kontroltab? Altså, hvis du er i gang med at spise, og det ringer på døren, vil du gå op og åbne? Sådan nogle ting, så kan man begynde at spore sig lidt ind på, er det her hen mod en spiseforstyrrelse? Og så kan man henvise videre til behandling.